Bijzondere Eigenschappen van Sesamolie en Toepassing ervan

Sesamolie is een kostbare vegetarische olie die is geproduceerd uit sesamzaadjes. Het is al duizenden jaren populair in het Midden-Oosten en Azië als voedsel, remedie, cosmetica en medicijn. Er zijn twee hoofdsoorten sesamolie: donkere en lichte. Donkere sesamolie Mr.in gebruikt voor culinaire doeleinden en lichtgeel in cosmetica en Ayurveda. Sesamolie heeft een rijke samenstelling van verschillende hoogwaardige voedingsstoffen en medicinale eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende voedsel- en medische toepassingen.

Aan de basis van de voedingswaarde van sesamolie ligt het sporenelement selenium, dat nodig is voor een goede gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat selenium een kankerbestrijdend, anti-oxidant en immuunsysteem bevorderend middel is. Sesamolie is ook rijk aan vitamine E, een vetoplosbaar vitamine dat het immuunsysteem versterkt. Het is ook een uitstekende bron van vitamine B6, wat belangrijk is voor de voedselvertering en het bestrijden van stress. Sesamolie is ook een goede bron van essentiële vetzuren, waaronder linolzuur en alfa-linoleenzuur. Deze vetzuren helpen de body bij het bouwen van sterkte.

Sesamolie is ook gevuld met antioxiderende stoffen zoals sesamol, tocopherol, sesamoliezuur, stigmasterol en tirosol. Deze antioxiderende stoffen helpen bij het bestrijden van veroudering en huidveroudering, en het beschermen van de huid tegen beschadiging door de zon. Sesamolie bevat ook veel fytosterolen, die helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte, waardoor het hart- en vaatziekten voorkomt. Sesamolie bevat ook mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en mangaan, wat essentieel is voor verschillende lichaamsfuncties zoals een gezonde bloedsomloop, spijsvertering, weefselregeneratie en celgroei.

Sesamolie is ook een krachtig laxeer- en verteringsstimulerend middel. Het verhoogt de secretie van verteringssappen om de spijsvertering te vergemakkelijken, terwijl het milde laxerende eigenschappen biedt. Het kan ook worden gebruikt als een antisepticum, dat de huid schoon en gezond maakt. Er zijn ook aanwijzingen dat sesamolie een mild afkalmerend effect heeft. Het helpt bij het ontspannen en de rust van de geest en het lichaam te bereiken, wat gunstig is voor een goede slaap en algehele welzijn.

Voordelen van Sesamolie

  • Verlaagt het risico op hartziekten
  • Bevordert gezonde huid
  • Helpt bij het verminderen van de zonneschade
  • Verhoogt de spijsvertering
  • Bevat antioxiderende stoffen
  • Bevat veel voedingsstoffen en mineralen
  • Heeft een mild afkalmerend effect
  • Kan helpen bij het behandelen van hoest
  • Helpt bij het bestrijden van veroudering

Toepassingen

Sesamolie wordt vaak in de oosterse keuken gebruikt. Het wordt als een smaakmaker aan gerechten zoals rijstgerechten, soepen en salades toegevoegd. Sesamolie is ook een geweldig ingrediënt in marinades, sauzen en dressings, aangezien het een heerlijke smaak aan voedsel kan geven. Ook is het een gezondere alternatief voor kokosolie of andere vetten.

Sesamolie is ook een uitstekend huidverzorgingsproduct. Het land is om verschillende redenen nuttig. Het helpt bij het uitwissen van littekens en het herstellen van droge, ruwe en jeukende huid. Het kan ook worden gebruikt als een natuurlijk afbijtmiddel om make-up te verwijderen en het helpt bij het hydrateren en verzachten van de huid. Het is ook een zonnebrandcrème, want het bevat hoge SPF waarden die de huid beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon.

Sesamolie wordt ook veel gebruikt in ayurvedische geneeskunde. Het wordt gebruikt in de behandeling van vele aandoeningen. Het kan worden gebruikt om oververhitting te behandelen, en het kan worden gebruikt als een laxeermiddel om de gal af te voeren. Het kan ook worden gebruikt om zweren te genezen en hoest te behandelen. Sesamolie is ook een populaire remedie voor yoga en meditatie, aangezien het een kalmerend effect heeft dat de zintuigen beroert en harmonie bevordert.

Hoe Sesamolie te kopen

Sesamolie is te vinden in de meeste health food winkels en supermarkten in de vorm van vloeibare olie en capsules. De olie is verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder zoete, pikante en knoflook. Het is belangrijk om de productomschrijving goed te lezen als u sesamolie koopt, aangezien sommige versies geperst of voorgekookt zijn. Als u de sesamolie voor culinaire doeleinden gebruikt, kunt u de donker gekleurde sesamolie kiezen, terwijl de lichtgele variant wordt meestal gezien als cosmetische product. De beste manier om ervoor te zorgen dat u de meest voordelige olie kiest, is door ervoor te zorgen dat het vrij is van kunstmatige additieven, zoals aanmaakmiddelen en kleurstoffen.

Belangrijke Tips

  • Koop alleen zoete sesamolie als u deze voor culinaire doeleinden gaat gebruiken