Dunner wordende wimpers -ziekte of verzorgingsfout? Lees hier hoe je ze gezond kunt houden!

Dunner wordende wimpers komen veel voor. Voor veel mensen is het een frustrerende situatie omdat ze er niets aan kunnen doen. Maar waarom gebeurt het en hoe kunnen we het voorkomen?

Waarom worden wimpers dunner?

Dunner wordende wimpers kunnen te wijten zijn aan verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken zijn natuurlijk veroudering, oogziekten zoals blefarospam of blefaritis, plaatselijke infecties, medicijnen en hormonale veranderingen. Ook zijn er bepaalde vormen van cosmetica die een rol kunnen spelen, zoals het te vaak en/of het verkeerd verwijderen van make-up.

Een andere mogelijke oorzaak is een zogenaamde droge oogmaladie, bekend als getaande verfijning. Dit is een conditie die veroorzaakt wordt door een tekort aan lipiden in de traanfilm dat op het oogoppervlak ligt. Dit kan ook veroorzaakt worden door een verkeerde of onvoldoende hydratatie van de ogen of door een verkeerde voeding.

Het is belangrijk om te weten dat dunner wordende wimpers geen schade toebrengen aan het oog. In sommige gevallen kan het echter wel een symptoom zijn van een andere medische aandoening. Als er geen andere oorzaak kan worden vastgesteld, is het verstandig om een arts te raadplegen voor onderzoek.

Hoe worden wimpers gezond gehouden

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je je wimpers gezond kunt houden, alsmede het risico op dunner worden reduceren. De eerste stap is om te zorgen dat je ogen goed gehydrateerd blijven en gezonde voeding eet. Het eten van veel groene bladgroenten, voldoende vis, fruit en hele granen is sterk aan te raden. Door iets meer water te drinken kan ook helpen om je wimpers gezond te houden.

Daarnaast is een goede oogverzorgingsroutine van cruciaal belang om je wimpers gezond te houden. Met name het gebruik van een vochtinbrengende oogcrème en het regelmatig verwijderen van make-up. Make-up die te lang op het oogoppervlak achterblijft, kan de traanfilm verstoren en het risico op dunner worden van wimpers vergroten.

Een ander belangrijk onderdeel van de oogverzorgingsroutine is het gebruik van een lage-irriterende en niet-comedogeen mascara. Op deze manier kan de risico’s van schade aan het oogoppervlak worden beperkt en kan de kwaliteit van je wimpers beter worden behouden.

Het gebruik van een lage-irriterende oogvochtigheidsspray is ook aan te raden. Het maakt de oogbollen minder gespannen, waardoor het makkelijker wordt voor de ogen om te blijven gehydrateerd. Zorg er ook voor dat je regelmatig breaks neemt van het scherm van je mobiele telefoon, tablet of computer.

Hoe kan je dunner wordende wimpers behandelen?

Als je al dunner wordende wimpers hebt, is het belangrijk om hun situatie te verbeteren en zo het risico op verdere haarverlies te verminderen. De eerste stap om dit te doen is om je oogmake-up en oogverzorgingsroutine te reviseren. Investeer in een lage-irriterende mascara en oogmake-upremover die je voorziet van de juiste voedingsstoffen die nodig zijn om je wimpers gezond te houden.

Neem ook contact op met je arts als je behandeling nodig hebt. Er zijn een aantal medicijnen op recept die je arts je kan voorschrijven die helpen bij het behandelen van dunner wordende wimpers. Daarnaast kunnen bepaalde cosmetische behandelingen zoals een oogmassage of wimpermaskers de bloeddoorstroming in de wimperhaarsupplementen om de groei en dikte te bevorderen.

Conclusie

Dunner wordende wimpers kunnen te wijten zijn aan verschillende factoren. De oorzaken variëren van natuurlijke veroudering, oogziekten, plaatselijke infecties, medicijnen en hormonale veranderingen. Daarnaast kan het ook te maken hebben met verkeerde oogverzorgingsroutines zoals het te vaak en/of verkeerd verwijderen van make-up.

Er zijn een aantal manieren waarop je je wimpers gezond kunt houden. Met name een gezonde voeding en vochtinbrengende oogcrème zijn sterk aan te raden. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede oogverzorgingsroutine aan te houden, zoals het gebruik van een lage-irriterende en niet-comedogeen mascara en het regelmatig verwijderen van make-up. Als je al last hebt van dunner wordende wimpers, is het belangrijk om je oogmake-up en oogverzorgingsroutine te reviseren en contact op te nemen met je arts als je behandeling nodig hebt.