Palmolie

African_oil_palm_optimized

Natuurlijke olie verkregen uit Afrikaanse oliepalmfruit is oranje en zeer dik boter. Het lost op in contact met de huid, hydrateert, voedt en maakt glad. Dit is een natuurlijke olie, waarvan de eigenschappen al duizenden jaren bekend zijn. Waarom moet het, in tegenstelling tot de veelgehoorde mening, niet worden gebruikt op droog haar?

Hoe werkt het? Wat zit erin?

De antwoorden op alle vragen hierboven vereisen dat we meer informatie vinden over palmolie. Het wordt op een vergelijkbare manier gebruikt als kokosolie. Helaas worden beide van deze oliën bij vergissing gebruikt als remedie voor droog en beschadigd haar. Ze geven geen bijzonder hydraterende of regenererende werking aan. Dat moet je onthouden.

Palmolie – voor welk haartype?

Het is eigenlijk boter. De olievorm zie je alleen nadat het is opgewarmd. De oranje kleur van palmolie is een voordeel van caroteen, terwijl de antioxidant eigenschappen aanwezig zijn dankzij vitamine E. Daarnaast bevat de olie een hoge hoeveelheid vetzuren, waarvan de meerderheid (zelfs 44%) verzadigde vetzuren zijn. Deze samenstelling maakt de olie een verkeerde keuze voor droog haar.

Verzadigde vetzuren zijn karakteristiek voor penetrerende oliën, perfect voor laag poreus haar (gezond). De kleine deeltjes penetreren de haarschubben effectief die minimaal openstaan. Daarom biedt palmolie voornamelijk versterking en bescherming. Indien aangebracht op droog haar kan het de kroezing verergeren.

Eigenschappen van palmolie

Oke, wat doet palmolie als het niet regenereert of hydrateert? Het is geen leugen dat palmolie hydraterende eigenschappen heeft. Echter, het levert geen water aan de haarcellen, het beschermt alleen tegen waterverlies. Het zorgt voor olie, zachtheid en flexibiliteit. Het haar is zacht en wordt voortdurend beschermd tegen ongunstige factoren, omdat de lokken bedekt zijn met een delicaat laagje. Het maakt het haar zacht en minder vatbaar voor gifstoffen, de zon, temperatuur, enz.